22.2.2014

DIY | Lämpimät sormikkaat

Sormikaskokoelmani kasvoi jälleen yhdellä parilla. En ole koskaan ollut mikään lapasihminen. Neulevanttuut ovat tällaiselle vikkeläsormelle epäkäytännölliset, eivätkä käpälätkään pysy lämpöisinä. Sormikkaat sen sijaan ovat minun juttuni. Niitä on vuosien varrella kertynyt pari jos toinenkin. Mutta mitkä tahansa sormikkaat eivät kelpaa. Itse tehdyt niiden olla pitää. Sellaiset lämpöiset ja mukavat. Joskus ikävä kyllä tulee sorruttua kaupan hempulasormikkaisiin, joista jo ostaessa tietää, etteivät ne kestä, eivätkä varsinkaan lämmitä.

Mutta nämä ovat toista maata. Kässäjuttuihin perehtymätön kaverini oli aidon hämmästynyt ajatuksesta, että sormikkaat voisi neuloa itse. Minua se kovasti huvitti. Olen iät ja ajat neulonut sormikkaani tällä tarkoin kirjatulla reseptillä. Lankana käytän aina Novitan Nallea tai 7 Veljestä. Molemmissa tapauksissa puikot ovat nro 3.


OHJE | NEULOTUT SORMIKKAAT

Suluissa olevat silmukkamäärät ovat paksummalle 7 Veljestä -langalle.

Vasemman käden sormikas
Luo 48 (44) silmukkaa ja jaa ne 4:lle puikolle, 12 (10x2 ja 12x2) kullekin. Neulo 2 oikein, 2 nurin joustinneuletta 10 cm. Jatka neulomalla sileää oikeaa neuletta. Kun työn korkeus on 16 cm (peukalon tyvi) merkitse peukalon paikka eli neulo ensimmäisen puikon 7 viimeistä silmukkaa erivärisellä langalla. Siirrä neulotut silmukat takaisin neulottavalle puikolle ja neulo kerros loppuun varsinaisella langalla. Kun työn korkeus on 21 cm (tai kun se ulottuu pikkusormen juureen), aloita sormien neulominen.

Pikkusormi
Itse neulon kahdella puikolla, mutta voit neuloa 4:llä.
Neulo selkäpuolelta III puikon lopusta 6 s (6), kämmenpuolelta IV puikon alusta 6 s (5) ja luo 3 uutta silmukkaa. Neulo näillä 15 (14) silmukalla sileää suljettuna neuleena, kunnes pikkusormen kynnestä peittyy puolet. Päätä jokaisella kierroksella tasaisin välein 4 kertaa 2 s oikein yhteen, kunnes jäljellä on 4 s. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi.

Tässä vaiheessa voit poimia pikkusormen tyvestä 3 s ja neuloa kaikilla silmukoilla 2 kierrosta sileää. Itse en neulo, vaan jatkan suoraan nimettömään seuraavasti:

Nimetön
Poimi puikolle selkäpuolelta 5 s (5), poimi pikkusormen tyvestä 3 s, ota puikolle kämmenpuolelta 6 s (5) ja luo 3 uutta silmukkaa. Neulo näillä sileää suljettua neuletta, kunnes kynnestä peittyy puolet. Päätä kuten pikkusormi.

Keskisormi
Poimi puikolle selkäpuolelta 6 s (5), poimi nimettömän tyvestä 3 s, ota puikolle kämmenpuolelta 5 s (5) ja luo 3 uutta silmukkaa. Neulo kuten nimetön.

Etusormi
Poimi puikolle selkäpuolelta 7 s (7), poimi keskisormen tyvestä 3 s, ota puikolle kämmenpuolelta 7 s (6) ja luo 3 uutta silmukkaa. Neulo kuten keskisormi.

Peukalo
Poista merkkilanka ja poimi silmukat 2:lle puikolle, 7 (7) kummallekin. Poimi peukalon molemmista sivuista lisäsilmukat kummankin puikon molempiin päihin. Silmukoita on yhteensä 18 (18). Neulo kuten muut sormet.

Oikean käden sormikas
Neulo vasemman käden sormikkaan peilikuvaksi.

Viimeistely
Päätä langat hyvin.


...My collection of knitted gloves got a new pair again. Unfortunately instructions are this time only in Finnish.

22 kommenttia:

 1. Kauniit! Näistä saisi helposti sellaiset olympialaisiinkin kelpaavat sateenkaarisormikkaat! Niitä näkyi siellä aika paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hauskoilta! Mä katsoin luvattoman vähän kisoja ja oon siis taas ihan pihalla, missä mennään :)

   Poista
 2. Minä olen kässäjuttuihin suhteellisen perehtynyt ihminen, ja silti sormikkaiden neulominen on aina vaikuttanut minusta vähän taikuudelta :-) Pitäisi kyllä ihan periaatteesta joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Repesin tuolle taikuudelle! Kokeile ihmeessä, ei oo mitään mystistä :)

   Poista
 3. Ihanat! Täytyypi kokeilla... Ootko koskaan kokeillut neuloa villalangoista joissa on hieman silkkiä mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En ole kokeillut. Päädyn AINA näihin tuttuihin ja turvallisiin lankoihin, vaikka käynkin lankakaupoissa hypistelemässä kaikkia ihanuuksia. Pelkään aina, että ovat jotenkin vaikeahoitoisia tai eivät kestä käyttöä ja sekös harmittaisi, että työ menee "tuntemattoman" langan takia piloille. Pitäisi vaan kokeilla muutakin, sillä värivalikoima on näissä suosikkilangoissani usein ihan muuta kuin mitä toivoisi.

   Poista
 4. Ihana tuo vaalenpunainen peukalo
  Mulla on kyllä aivan erilaiset kädet kuin sulla, jos käytän sormikkaita, ihan millaisia vain, jäätyy sormet alta aikayksikön. Mun on aivan pakko pitää lapasia/rukkasia, näissä sormet lämmittävät toinen toisiaan. Peukalokin on välillä pakko laittaa muitten sormien kanssa sinne isoon tilaan jotta ei aivan jäädy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiei, just toistepäin :) Naulelapasissa tulee jäätyminen alta aikayksikön. Sormikkaissa taasen jokainen sormi on ihanasti omassa lämpöisessä kolossaan. Mutta jos sormikohdat on liian kireät, sormet jäätyy. Pitää olla ilmaa välissä sopivasti. HIrmupakkasilla saattaa tarvita kuorirukkaset sormikkaiden päälle blokkaamaan tuulen. Tämmöinen kokemus mulla :)

   Poista
 5. Oi, osaisinkohan minä..tai siis jaksaisinkohan minä.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaisit varmasti, mutta tiedän kyllä kokemuksesta, että tuo jaksaminen on toinen juttu.

   Poista
 6. Kivannäköiset!! Itsekin olen miettinyt että jaksaisikohan neuloa sormikkaat. Kerran olen tehnyt sellaiset, kuudennella luokalla, kun vaihdoin koulua ja vitosella oli jo lapaset tehty ekassa koulussa :) Tai itseasiassa ne olivatkin sellaiset kalastajanlapaset?! jossa on se läppä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, olipas teillä tiukka tahti jo ala-asteella. Me ei muistaakseni tehty juuri kummempaa kuin pujoteltiin lankoja vohvelikankaaseen :)

   Poista
 7. fantastisch ♥
  LG und ein schönes Wochenende
  petra

  VastaaPoista
 8. Ui ♥ Sormikkaat on miulle ain haaste. En tiiä mikä niis sormien neulomises on nii kamalaa olevinaan.. Yritän päästä sen yli nyt keväällä, koska lapaset alkaa olla liioittelua.. ja ne kaupan versiot ei vaan ole hyvät!

  VastaaPoista
 9. Mitkä nuo koot olivatkaan? En löytänyt niitä ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun käsi on varmasti aikalailla naisten keskikoko. Lanka, puikon koko ja käsiala toki vaikuttavat lipputulokseen.

   Poista
 10. Onpas ihanat! Näille kelille olisikin kivat tuollaiset sormikkaat tai sitten kämmenikkäät.

  VastaaPoista
 11. Kauniit! Kiitos ohjeesta. Jos saisin neulottua itselleni sormikkaat täksi kevääksi, syksyllä ostetut alkaakin olla rikki... Kämmekkäät tein juuri valmiiksi, joten sormikkaat voisivat olla seuraavana puikoilla :)

  VastaaPoista
 12. Moi! Osaatko neuvoa kun tein peukun ensimmäisen puikon 4s ja nyt mietin pikkurilliä ja sitä miten se nyt tehtäisiin ja nämä ohjeet ei vain mene ymmärrykseeni?.. Teen sormikkaat siis 9v serkulleni.

  VastaaPoista
 13. Kiitos ohjeesta, sormikkathan sillä syntyi :)!

  VastaaPoista