21.3.2015

DIY | kerrosvati


Kevätaamut ovat parhaita. Sitä herää ihanan aikaisin, ilman herätyskelloa ja virtaa täynnä. Ihan kuin olisi taas oma itsensä kuukausien pimeyden ja horroksen jälkeen.

Tämän aamun innostuksessani tein tällaisen kerrosvadin tulevia kemuja silmällä pitäen. Pitkään olen katsellut, josko löytäisin kivan ihan valmiina, mutta eipä ole osunut silmiin. Ajattelin kokeilla osaisinko tehdä itse ja hyvinhän tuo onnistui.

Hankin Prismasta pari halpaa, hennonharmaata lautasta, rautakaupasta 5 mm:n kaakeliterän ja kaivelin vähän materiaalivarastojani. Eipä tuohon ihmeitä tarvittu. Pätkä 28 mm pyöröpuuta, liimaa, jalkaruuvi (4 mm), litteäkantainen ruuvi (4,2 x 45 mm) ja prikka.

Näin etenin:

1. Porasin reiät lautasiin. Laitoin porauskohtaan maalarinteippiä ja alle pienen puupalan, jotta lautanen ei halkea poratessa. Puupalan on oltava tiukasti kiinni lautasen alapinnassa.

2. Sahasin pyöröpuusta 14 cm ja 10 cm pätkät. Pidempään porasin halkaisijaltaan 4 mm reiät molempiin päihin ja lyhyempään vain toiseen päähän. Hioin sahauspinnat ja niiden reunat siistiksi.

3. Liimasin jalkaruuvin (4 mm) toisen pään pidemmän pyöröpuun yläpäähän. Puun toisen pään kiinnitin isomman lautasen alapuolelta ruuvaamalla litteäkantaisen ruuvin lautasen läpi puuhun. Laitoin prikan lautasen ja ruuvin väliin.

4. Kun pidempi pyöröpuu oli tukevasti kiinni aluslautasessa, sujautin pienemmän lautasen paikoilleen niin, että jalkaruuvi tulee lautasen reiän läpi.

5. Lopuksi ruuvasin lyhyemmän puun jalkaruuvin.

Vähän vielä mietin, miten pintakäsittelen puun pitääkseni sen siistinä. Todennäköisesti käytän vesiliukoista puutasoöljyä, joka suojaa pintaa, mutta samalla estää sitä kellastumasta. Pitää vain ensin tsekata sen sopivuus elintarvikkeiden kanssa. Toinen vaihtoehto on vahata puuosat.
22 kommenttia:

 1. Vautsi vau. Kiitti ideasta �� Onneksi en oo löytänyt sopivaa kerrosvatia ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä vaan! Tämän tekeminen oli tosi helppoa. Eniten aikaa meni suunnitteluun :)

   Poista
 2. Tämä on tosi kiva idea ja kaunis toteutus! Instassa jo ihailin, pitänee joskus kokeilla itsekin :-)

  VastaaPoista
 3. Tosi näppärä! Mulla varmaan menis muutama lautanen harjoitellessa sirpaleiksi :D
  Kivaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olin aivan varma, että lautasia hajoo, mutta tuolla kaakeliterällä tuli tosi hyvää jälkeä. Teippi ja puupala kannattaa muistaa.

   Poista
 4. Tosi hieno idea! Monet valmiit kerrosvadit omat omaan makuuni yleensä turhan krumeluureja, mutta tämä sopisi omaankin kotiin! Laitetaan siis to do-listalle tämäkin! ;)

  -piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, musta tuo on kivan simppeli ja vähän erilainen kuin valmiit mallit.

   Poista
 5. Tosii kiva kerrosvati. Mua on aina jännittänyt pelkkä ajatus lautasen poraamisesta, mutta näköjään sekin voi onnistua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, vähän epäilyttävältä on tuntunut, mutta onnistui ihan hyvin.

   Poista
 6. Mahtava vinkki! Juuri tänään Kodin1:ssä hypistelin kerrosvatia, mutta ei ollut ihan mieleinen. Nyt tiedän mistä mieleisen saa :)

  VastaaPoista
 7. Hieno idea.
  Mekin tuunattiin meidän kerrosvati käymään meidän astiastoon. Haluaisimme tehdä lisää, mutta tarvitsisimme juuri keskelle tulevia metallisia osia.
  http://heidinhullutuksia.blogspot.fi/2015/03/esikoisen-kaverisynttarit-kuvina.html (tuolla näkyy muffinssitelineenä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno! Saiskos niitä metalliosia tilattua jostakin?

   Poista
 8. Hei ihana idea ja toteutus onnistunut täydellisesti! Löysin blogiisi ja täällähän onkin aivan ihania juttuja! Tulen taas seuraamaan.. Jos vain haluat niin käy vierailulla blogissani osoitteessa www.amandanunelmia.blogspot.fi
  Kommentit on tervetulleita ja lukijaksi saa alkaa :) Ihanaa viikkoa sinulle! Niin ja täytynee sanoa että olet taitava valokuvaaja ♥

  VastaaPoista
 9. Tää oli niin hieno, että oli pakko tehdä tytön 5v. juhliin. Jos haluat, voit käydä tsekkaamassa oman tekeleeni pienemmassamittakaavassa.blogspot.fi
  Kiitos ideasta! :)

  VastaaPoista