Rahin päällisen virkkausohje

30.3.2011


Lupasin jo monta viikkoa sitten laittaa näiden rahien päällisten virkkausohjetta tulemaan. Tässä tätä nyt olis:

Aloitus  Jätä langan alkupää pitkäksi ja virkkaa 6 ketjusilmukkaa koukulla nro 10 ja liitä kjs:t renkaaksi virkkaamalla 1 piilosilmukka ensimmäiseen kjs:aan.
1. krs  Virkkaa 1 kjs, sitten 12 kiinteää silmukkaa renkaaseen niin, että langanpää jää silmukoiden sisään.
Pane ennen seuraavan kerroksen aloittamista merkkilangan pätkä työn poikki aivan koukun juureen, langan päälle. Merkkilanka osoittaa kerroksen aloituskohdan: kun jatkat virkkausta, se jää kerroksen ensimmäisen silmukan yläosaan.
2. krs  1 ks kuhunkin edellisen kierroksen 12 ks:aan. Irrota merkkilanka aina kerroksen lopussa ja siirrä se kerrosta ylemmäs. Merkkilangan on oltava aina kerroksen ensimmäisen s:n kohdalla.
3. krs  Virkkaa edellisen kerroksen ks:oihin aina 2 ks samaan s:aan. Työssä on nyt 24 s.
4. krs  Virkkaa 1 ks kuhunkin ks:aan.
5. krs  Virkkaa 1. ks:aan 1 ks, seuraavaan 2 ks samaan s:aan, *seuraavaan 1 ks, seuraavaan 2 ks samaan s:aan*, toista *-* krs loppuun. Työssä on nyt 36 ks.
6. krs  Kuten 4. krs.
7. krs  Virkkaa 1 ks ensimmäisiin 2 s:aan kuhunkin, sitten seuraavaan 2 ks samaan s:aan *1 ks seuraaviin 2 s:aan kuhunkin, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *-* krs loppuun. Työssä on nyt 48 ks.
8. krs  Kuten 4. krs.

Jatka lisäyksiä samalla logiikalla, kunnes työssä on 96 ks. Kun rahin reuna tulee vastaan, kavenna tasavälein 6 silmukkaa ja vielä seuraavalla krs:n kohdalla 6 s. (=84 ks)
Virkkaa reunan keskikohdan kohdalla näillä silmukoilla muutama krs, kunnes rahin alareuna lähestyy. Kavenna sitten vielä tasavälein 6 s /krs niin, että työn reuna kääntyy napakasti rahin alle ja pitää päällisen paikallaan. Toista tämä niin monesti kuin on tarpeen.

Huomaa, että kuteen paksuudesta riippuu sopiva koukkukoko sekä lisäysten määrä. Kannattaa työn edetessä sovitella työtä rahiin.

6 kommenttia:

 1. Kiitos! Juuri eilen piti tulla vonkumaan ohjeen perään :) Nyt kudekauppaan ja päällysten tekoon!

  VastaaPoista
 2. Noora; Olet ollut mielessäni :) Pahoitteluni, kun jouduit odottelemaan luvattoman kauan!

  VastaaPoista
 3. Kaunis kiitos, palaan jahka jotain valmistuu (ei varmaan ihan heti ;)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta. Kuinkahan paljon esim. Lilli ontelokudetta kuluu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mitähän mä sanoisin! Oma kuteeni myytiin kiloina. Aika nopeasti yksi vyyhti kuluu eli kannattaa varautua. Tarkkaa määrää en enää muista.

   Poista