Kuusikulmion virkkausohje

13.12.2011

Mattopostauksen
myötä toivottiin kuusikulmion virkkausohjetta. Tässä se nyt olisi. Trikookudetta virkatessani olen käyttänyt numeron 10 ja 12 koukkuja, riippuen kuteen paksuudesta.

Aloitus: Tee kuvan 1 mukainen lenkki

1. krs: Virkkaa lenkkiin muodostuneeseen silmukkaan 1 ketjusilmukka (=kjs) (kuva 2) ja sitten renkaaseen 6 kiinteää silmukkaa (=ks) niin, että langanpää jää silmukoiden sisään. Vedä langanpää tiukalle. Näin kiristät keskelle jäävän reiän umpeen.

2. krs: 1 kjs ja sitten 2 ks kuhunkin edellisen kierroksen 6:een ks:aan, sulje krs. ensimmäiseen ks:aan piilosilmukalla (=ps). Työssä on nyt 12 silmukkaa (kuva 3).

3.krs: 1 kjs, 1 ks ensimmäiseen ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan, *1 ks seuraavaan ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan*, toista *-* vielä 4 kertaa, sulje krs ensimmäiseen s:aan ps:lla. Työssä on nyt 24 silmukkaa.
Nyt huomaat, että ne silmukat, joihin virkkaat 3 ks samaan, muodostavat kuusikulmion kulmat (kuva 4).

4 krs: 1 kjs, 1 ks jokaiseen silmukkaan, sulje ps:lla. Työssä on yhä 24 s.

5. krs: 1 kjs, 1 ks ensimmäiseen 2:een ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan, *3 ks seuraaviin 3:een ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan*, toista *-* vielä 4 kertaa, 1 ks viimeiseen ks:aan, sulje krs ps:lla. Työssä on nyt 36 s.

6 krs: 1 kjs, 1 ks jokaiseen silmukkaan, sulje ps:lla.

7. krs: 1 kjs, 1 ks ensimmäiseen 3:een ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan, *5 ks seuraaviin 3:een ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan*, toista *-* vielä 4 kertaa, 1 ks 2:een viimeiseen ks:aan, sulje krs ps:lla. Työssä on nyt 48 s.

8 krs: 1 kjs, 1 ks jokaiseen silmukkaan, sulje ps:lla.

9. krs: 1 kjs, 1 ks ensimmäiseen 4:ään ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan, *7 ks seuraaviin 3:een ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan*, toista *-* vielä 4 kertaa, 1 ks 3:een viimeiseen ks:aan, sulje krs ps:lla. Työssä on nyt 60 s.

10 krs: 1 kjs, 1 ks jokaiseen silmukkaan, sulje ps:lla.

11. krs: 1 kjs, 1 ks ensimmäiseen 5:een ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan, *9 ks seuraaviin 3:een ks:aan, 3 ks seuraavaan ks:aan*, toista *-* vielä 4 kertaa, 1 ks 4:ään viimeiseen ks:aan, sulje krs ps:lla. Työssä on nyt 72 s.

Voit jatkaa tällä systeemillä lisäten, jos haluat virkata isomman kuusikulmion. Työn viimeinen krs kannattaa aina olla ns. lisäyskierros, jotta kulmat ovat selkeän terävät. Voit myös tehdä kaksi viimeistä kierrosta lisäyskierroksina. Näin kuvio on aina vain selkeämpi.

Toivottavasti en ole näpytellyt ohjeeseen virheitä. Näitä kirjoittaessa nimittäin menee helposti numerot sekaisin. Yritin olla tarkkana, mutta laittakaa risuja, jos löydätte virheen. Virkkausintoa!

15 kommenttia:

 1. Tuo matto on aivan mahtava ja ihanan värinenkin - jos en jo ehtinyt kehua sitä aiemmin! Kiitos oheestakin, katsotaan jos virkkuukoukku alkaisi pysyä paremmin käsissä niin voisinpa innostua tätä testaamaan :)

  VastaaPoista
 2. Pinja; Kiitos :) Aivan superhelppoa hommaa ja yhteen lappuunkin tulee vain muutama hassu kierros, joten koukkuamaan vaan.

  VastaaPoista
 3. Iiiiiso kiitos, ihanaa!!.:DD (tätä kovasti kaivannut) Lämmintä joulun odotusta teille :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohejeista! Ylitin itseni ja eilisen pähkäilin ja kokeilin koko älykapasitettiini voimin kuuskulmiota ja lopulta onnisti! Kelpasipa vielä tarkistaa tästä. :) Kiitos vielä ihanista, elämänmakuisista lukuhetkistä täällä blogissa. Olen tainnut jäädä pysyvästi tälle aallolle!

  VastaaPoista
 5. Pimale; Oleppa hyvä ja kiitos. Ihanaa joulunaikaa myös sinulle!

  Elina; Hyvähyvä! Ei ollenkaan vaikeaa, kunhan pääsee vauhtiin. Ja kiitos sinulle. Mukavaa, jos jaksat seurata juttujani.

  VastaaPoista
 6. Kiitos ohjeesta. Nyt vaan sitten t-paittoja leikkelemään kuteeksi.

  -merikukka

  VastaaPoista
 7. 5krs on pakko olla joku virhe kun en saa mitenkään sitä onnistumaan tuolla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pahus. En luettuani keksinyt missä vika, mutta palaan asiaan kotiuduttuani. Toivottavasti pääset etenemään! Tärkeää, että oikea silmukkamäärä per kierros säilyy.

   Poista
 8. Virhe on 3 krs. 1ks seuraavaan s:aan ja sitten seuraavaan 3ks.. ei 1 ks seuraavaan 3 s:aan... Kiitos kuitenkin mahtavasta ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos avustasi! Korjaan kohdan saman tien antamasi ohjeen mukaisesti, ettei muiden tarvitse enää pähkäillä virheen kanssa. Kiitos ja hyvää juhannusta sinulle, anonyymi :)

   Poista
 9. miten sait ommeltua palat noin sievästi yhteen? :)

  VastaaPoista
 10. Langan saa tosi nätisti piilotettua myötäilemällä tilkun ulkoreunaa.

  VastaaPoista
 11. WOW I love it!
  I'm actually translating it to french because a lot of people are interested in having it. I was wondering if it would be a problem for you if I published it on my blog. I would insert a link to your page of course ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Clari-anne. Sure it's okay. Thanks for asking!

   Poista
 12. Hei! mun täytyy olla taukki mut nyt mulla töppäs virkkaus 7krs:lla kohtaan: *5 ks seuraaviin 3:een ks:aan, ja tästä eteenpäin loppukrs:t.
  Tuskin se näinkään menee: 5ks 3:een ks:aan (tulis joka kerta yht: 15ks lisää)
  5krs:n vielä ymmärrän jossa lukee: *3 ks seuraaviin 3:een ks:aan, mutta siitä eteenpäin krs:t 7,9 ja 11 ei vaan mee jakeluun...

  VastaaPoista