Helppo pöytälevy

16.5.2012Pojatkin jo tietävät, mitä äiti tekee heidän käytyä nukkumaan. Isompi sanoo: "Äiti menee keittiöön siivoomaan."  Ei ole vielä sanavarastossa oikeampaa sanaa, jynssäämään. Tai rapsuttamaan (veitsellä), mitä aika usein teen saadakseni kuivahtaneet ruuan jämät irti pöydästä.

Olen lukemattomia kertoja raapiessani pöydän pintaa heittänyt kiitoksen appiukolle pöytälevystä, jonka hän taannoin toiveitteni mukaan teki. Oikea lapsiperheen - ja hermojen - pelastus. Miltä puu- tai maalipinta näyttäisikään tällaisen kohtelun jälkeen? Kamalalta. Iki-levy ei ole moksiskaan. Niin, ellei perheessä ole täystuhoja, kuten meillä. Katsokaapas tarkkaan yläkuvan pöydän reunaa, sitä vaneriosaa. Eräs nuoriherra teroitti siinä taannoin alahampaitaan. Niitä ainoita. Huoh.

VINKKI! Meillä on sama pöytä myös ulkokäytössä ja levy on kestänyt hyvin. Pöytälevyksi voisi kokeilla myös filmivaneria. Värivaihtoehtoja tuntuu nykyään olevan useitakin tarjolla, eikä tarvitse kuin sahauttaa levy oikeaan mittaan. Reunat saattaa olla hyvä vahata kosteudenkestäviksi, luulisin. Onko kukaan kokeillut? Olisi kiva kuulla kokemuksia.
56 kommenttia:

 1. Heh, kuulostaa tutulta tuo kuivahtaneen ruuan rapsuttelu pöydästä. Paitsi mä en käytä veistä vaan omia pitkiä kynsiä.. Kuka sanoi et ne on epäkäytännölliset :D

  Hyvältä näyttää kyllä tuo pöytä varsinkin siihen nähden, että sitä on varmaan jokusen kerran joutunut jynssäämään! Meillä on joku Ikean halvin valkoinen pöytä, ja niin vain sekin näyttää vielä suht moitteettomalta kaiken rapsuttelun jälkeen. Mut tällanen vois olla hyvä vaihtoehto sit joskus uudeksi isommaksi pöydäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tosiladyt rapsuttaa ruuan jämät kynsillä :)

   Poista
 2. Hei mikä ton levyn oikea nimi siis on? Mä oon hommaamassa isompaa pöytälevyä Kosmon koulupöydäksi. Sekin sais olla kestävä ja helposti putsattava..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota ohutta levyä vanerin päällä kutsutaan IKI-levyksi. Se on laminaattia, joka prässätään vanerin pintaan. Valmistaja on Formica IKI Oy. Tuotteesta lisää, sekä värivaihtoehtoja täällä > http://www.formicaiki.fi/publish/site/eu/finland/fi/home/products/collection.html
   Itse valkkasin levyn em sivuilta ja tilasin sen sitten Starkkiin.

   Poista
 3. Meillä on juuri työn alla mustasta filmivanerista pöytä ulkokäyttöön. Reunat on maalattu muutamaan kertaan mustalla ulkomaalilla, taisi olla Vinha tms. tätä rautakaupasta suosittelivat.
  Värivaihtoehtoja on olemassa, mutta ainakin Jyväskylässä oli ihan tuurissaan löytää edes tätä mustaa. Ja mustakaan ei ole oikeasti ihan musta, valitettavasti taittaa sekin vähän ruskeaan, mutta tällä mennään. Vielä kun keksisi jonkin kiinnityssysteemin Ikean metallisille pukkijaloille, pintaa en millään haluisi reittää ja kiinnityssysteemin olisi hyvä olla sellainen, että pöytä olisi talveksi aina mahdollista laittaa kasaan. Olisiko tarjota vinkkejä? Miten teidän pöydänkannet on kiinnitetty?

  -Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, tulee varmasti komea pöytä. Saisikohan muita värejä, jos rautakauppaa pyytäisi tilaamaan?

   Mitään fiksua kiinnitysideaa ei äkkiseltään tule mieleen, ellei levy ole niin raskas, että se pysyisi ihan omalla painollaan aloillaan. Meidän työpöytien kansia ei ole kiinnitetty pukkijalkoihin ja hyvin pysyvät paikoillaan. Sellaiset pienet silikoninapit, mitä lasisten pöytälevyjen alle yleensä laitetaan, ovat stoppareina pukkijan ja pöytälevyn välissä. Kannattaisi varmaan sinunkin kokeilla. Niitä saa rautakaupoista ja Ikeastakin muistaakseni. Niin, ja voisihan pukkijalkaan vetää jonkun nahkean/kumisen nauhan, jossa on tarra toisella puolella. Saattaisi toimia. Niitäkin saa rautakaupoista. Muistaakseni Pislalla on ohutta kumilevyä pieninä tarra-arkkeina.

   Nuo HAYn jalat on ruuveilla kiinni levyssä. Ulkopöydän purimme talven ajaksi, jotta saimme pienempään tilaan.

   Poista
  2. Muita värejä luulisi saavan tilattuna, mutta kaikki-mulle-heti-kärsivällisyydelläni levy oli saatava juuri sinä aurinkoisena päivä. Niin, viettämään aikaansa autokatokseen lappeellaan kiinnityssysteemiä odottelemaan... ;)

   Kahden pienen lapsen kanssa levyn mielellään kiinnittää jotenkin, joku sitä kuitenkin kiipeilytelineenä käyttää!:) Ruuveja minäkin ehdotin miehelleni, mutta hän ei ole oikein innostunut kun epäilee, että muutaman vuoden purkamisen ja kokoamisen jälkeen jälkeen se ei olisi enää kestävä ratkaisu. Mutta eiköhän siihen joku keino keksitä! :)

   Mielenkiintoista olisi muuten kuulla paljonko tuollainen IKI-levy noin suurinpiirtein kustansi? Sitten kun se ei-ihan-täydellisen-musta väri alkaa omassani haitata, voin harkita jotain muuta vaihtoehtoa ;) 240*2200*1000 filmivanerille tuli sahattuna hintaa noin satasen luokkaa.

   -Piia

   Poista
  3. Mulla on vähän sama ongelma tuon kärsivällisyyden kanssa. Ei millään malttaisi odottaa, jos jotakin saa päähänsä.

   Ihan totta, lasten kanssa on hyvä olla kunnolla kiinni. Mekin mietittiin tuota ruuviasiaa. Varmasti kärsii jatkuvasta purkamisesta ja kokoamisesta ajan myötä.

   IKI-levy maksoi muistaakseni 90 e. Se myydään isoissa levyissä. Meillä on pöydissä molemmat puolet pinnoitettu. Lisäksi tietysti tarvitaan vaneri väliin.

   Poista
  4. Hei!

   Hieno pöytä! Olisin tiedustellut, että onko vaneri 30 millistä koivuvaneria vai jotain muuta? Minkä hintaiseksi valitsemasi vaneri suurin piirtein tuli?

   Robert

   Poista
  5. Hei ja kiitos. Se on n. 20 mm koivuvaneria. Vanerin neliöhintaa en nyt muista. Kannattaa tarkastaa myyjältä.

   Poista
  6. Kiitos vastauksestasi!

   Robert

   Poista
  7. Hei vielä!

   Piti kysyä, että mikä Formican malli on pöydässänne? Onko mallin nimi K1009 matta vai joku muu?

   Kiitos avustasi!

   Robert

   Poista
  8. Minuakin kiinnostaisi tietää mikä värikartan väreistä teille valikoitui? Näyttää ainakin kuvien perusteella juurikin oikealta valkoiselta.

   Poista
  9. En muista sävyn koodia, mutta joku ihan perusvalkoinen se on ja matta.

   Poista
 4. Siis meidän tarvisi juuri tilata uusi pöytälevy! Kun uusittiin pöydän pukkijalat noihin samoihin Hay:n jalkoihin ei meidän lasilevy pysy mitenkään niiden päällä. Mietin just että mitähän se teidän pöytä olikaan :) Voi olla että voisin törkeesti kopioida teidän ihanaa pöytää ja tilata samanlaisen levyn jostain. Tarvisi just jonkun arkikäyttöä kestävän ja hyvännäköisen tietenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puusepänverstaalla ainakin tekevät tällaisia levyjä.

   Ehdotin Piialle tuossa edellä sellaisia silikoninappeja, jotka pitävät lasilevyt paikoillaan ja ovat ihan huomaamattomia. Ootteko kokeilleet? Nuo jalat olis varmasti tosi makeet lasilevyn kanssa!

   Poista
  2. Moi, joo silikoninapit ei oikein pysy nekään. Katsotaan jos keksisi kuitenkin jotain vähän parempaa. Lasilevyn kanssa nuo jalat kyllä näyttää hyvälle, mutta ongelma tuo kiinnitys. Pitää laittaa jotain kuvia :)

   Poista
 5. Ihanan näköstä teillä kuten aina! <3 Pohdin just terassille pöytälevyä ....pitäs ehkä kokeilla filmivaneria...pitäs lähteä miesten kauppoihin ;) Nyt on Judit puettu moneen kertaan siihen sun tekemään ihanaan villa asuun. Kiitos siitä! Aina tietty ihana fiilis kun puen sen Juditille <3hali ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkisitpä vaan kaaoksen kuvan ulkopuolella. Ei yhtään ihanan näköistä. Ihan niinkuin yleensäkin :)

   Villa-asusta tulikin mieleen, että huomasin jokin aika sitten, etten ollut laittanut mukaan siihen kuuluvaa myssyä. Ajattelin sitten, että on myöhäistä kun kesäkin on tulossa ja ensi talvena tuskin enää Juditille mahtuu. Toisaalta voisin sen kyllä lähettää, että pysyy setti kasassa, jos haluat laittaa kiertoon. Juu, mä laitan perjantaina postia tulemaan.

   Tulit muuten iltasella mieleen kun olin liikenteessä ja näin tien poskessa valtavan kaapelikelan. Aattelin, että mitähän sanoisit, kun toimittaisin tuommosen ulkopöydän kanneksi. Oli varmaan neljä metriä halkasijaltaan. Olisiko koko ollut rouvalle sopiva? :)

   Poista
 6. Vau mikä pöytälevy!

  Saisikohan tuota pyöreänä valmiiksi sahattuna? Haluaisin niin kovin pyöreän pöydän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmastikin saa, ainakin jos teettää puusepällä.

   Poista
 7. Blogissani on sinulle haaste :) Oi, meillä on Hayn loop stand keittiössä, mutta kiitos vinkistä voisi kyhätä moisen uloskin eri levyllä...

  VastaaPoista
 8. Mun kynnet ei kestä ruokajämien raaputtelua (kynnet lähtee ennen kuin ruokaklöntit). Ihan tavallisella käyttövalmiilla Tolulla (suihkepullossa) saa liotettua ruokajämät niin, että ne lähtee rätillä pyyhkimällä pois. Eli kunnon suihkaisu toluvaahtoa klöntin päälle ja viiden minuutin päästä voi pyyhkäistä pois. Toimii ainakin meidän Artekin pöydässä.

  Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en viitsi yrittääkkään irrottamista ilman pesuaineessa liottamista. Silti joutuu usein raapimaan, kun ei viitsi odottaa tarpeeksi kauaa. Artekin pinta on muuten myös IKI-levyä.

   Poista
 9. Kiitos, tämä vakuutti hyvin. Pitäisikin kysyä puusepältä mitä maksaisi jos teettäisi keittiöovet ikilevystä ja vanerista. Olen hieman haaveillut vaneriovista, miettinyt vain miten pinnan saisi kestäväksi. Pelkkä vahaus ei välttämättä oikein riitä. Yksi hyvä pesuaine on Universal Stone, sillä lähtee kuulakärkikynät yms.

  VastaaPoista
 10. hei!

  Kiitos,ollaan matkittu sun pöytää joskus tässä!:)mies osti paikallisesta firmasta vanerin,puukeskukselle tilas iki-pinnan ja liimas/prässäs sen kaverinsa firmalla paikalleen.Hyvä tuli.Reunat sitten ilmeisesti lakkasi ja siihen lisättiin valkoista hieman kirkkaan sekaan.esti reunojen muuttumisen "keltaiseksi" ja tosiaan reunat on hyvä pyyhkiä. ei mitkään mustikkasoseet imeydy vaneriin nyt..;)

  yhteensä tolle meidän 200x n 95cm pöydälle kaikkinensa hintaa tuli n.300 €(1 laatu vaneri,leikkaus,iki-levy ja hayn jalat) ei paha;)
  Sulla on kyllä ihania ideoita ja oivalluksia,kiitos kun jaat niitä meille:)
  -Jane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä itse tekemällä säästää monessa jutussa.

   Poista
  2. Hei Jane! Olisiko sinun mahdollista kysyä mieheltäsi mistä paikallisesta firmasta vaneri on tilattu?

   T:Robert

   Poista
 11. Love your pictures and your blog too, really nice and beautiful, have a lovely day!.

  VastaaPoista
 12. I found your blog through La maison d'Anna. You have a wonderful blog! Very inspiring!

  Love from your latest follower
  lisannevandeklift.blogspot.com

  VastaaPoista
 13. Hei, hieno pöytäidea ja sait inspiroitua minut keittönpöytäarkeologiksi raapimaan kerrostumia :)
  Blogissani on sinulle jotakin kiitokseksi.

  VastaaPoista
 14. Kolmisen vuotta sitten tein korkeapainelaminaattipintaisen ruokapöydän meille ja tykätty on. Meillä laminaatin värinä mattamusta, jonka huonoihin puoliin lukeutuu se, että siinä näkyy pöly ja pintaa saakin olla pyyhkimässä joka välissä, mutta toisaalta tuo mattamusta tiikin kanssa oli niin itsestään selvä valinta, että kyllä tuon pyyhkimisenkin jaksaa. Tein pöydän jatkolevyllä, joka on tiikkiviilutettu, joten listoitin reunat massiivitiikilistoilla. Jalat ovat myöskin "omaa designiä". Kyllähän ikilevykin naarmuuntuu ajan kanssa, mutta meillä kun kaikki on muutenkin vintagea, vanhaa ja kulunutta, ei pienet elämisen jäljetkään haittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vaan kuvitella, kuinka hieno teidän pöytä on!

   Poista
 15. Tämä pöytä on niin hieno! Olen aina pitänyt vanhempieni Artek-pöydän iki-levypinnasta ja haaveillut sellaista omaan kotiinkin. Olikin ihanaa löytää tämä postaus blogistasi, koska siinä yhdistyvät kaksi suosikkimateriaaliani: iki-levy ja vaneri! :) Mainitsit tuossa, että tilasit iki-levyn Starkkiin, mutta kysyisinkin, että missä ja miten sait iki-levyn vanerin pintaan? Kovasti haluaisin tilata itselleni samanlaisen pöytälevyn.

  Ja muutenkin haluan kiittää aivan loistavasti blogistasi. Olet todella inspiroiva tekijä ja ideoija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kehuista. Kiva kuulla, että pidät blogistani.

   Appiukkoni prässäsi levyn ts. liimasi iki-levyt vaneriin. Ihan kotikonstein homma on varmasti aika vaikeaa, mutta puusepänverstaassa onnistuu asianmukaisilla työkaluilla.

   Poista
 16. Hei mä laitan vielä varalta tän kysymyksen kun en oo varma tuliko aiempi perille. Että, oletko nyt tottunut tuohon tuolin matalempaan istuinkorkeuteen, häiritseekö se? Mä niin haaveilen tuosta combosta (pöytä ja tuolit) mikä sullakin on, mutta ainoat "mutat" on epäsopivat korkeudet pöydän ja tuolien välillä, ja tuolien mahdollinen narina. Onko teillä ilmaantunut sitä narinaa? Ja löytyykö vielä paukkuja puhtaanapitoon, uskaltaakohan...vai onko lie ihan lähmässä sit aina! :D
  Kiitos tuhannesti, jos jaksat vastata!
  terveisin haaveilija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istuinkorkeus ei tosiaankaan ole häirinnyt sitten ensimmäisten päivien. Enpä ole tuota enää muistanutkaan. Eivätkä tuolitakaan narise. Puhtaanapito ei ole sen kummempaa kuin muissakaan vaaleissa tuoleissa. Eivät mitenkään "ime" likaa itseensä. Ihan normaali pyyhkiminen silloin tällöin riittää, vaikka meilläkin sottaajia on koko ajan liikkeellä. Summa summarum, erittäin tyytyväinen olen ollut koko settiin.

   Poista
  2. Kiitos paljon vastauksestasi!! Mukava kuulla. :)

   Poista
 17. Hei!

  Haaveilen nuista Hay:n jaloista ja itseäni mietityttää mahtuuko tuoleja kolme molemmin puolin ilman, että pöydän jalat ovat reunapaikalla istuvien jaloissa tiellä... olipa vaikeasti selitetty, mutta toivottavasti ymmärsit mitä tarkoitan. Ja saako tuolit työnnettyä pöydän alle siis ihan normi tuolit, joissa on jalat normi kohilla =DD

  Kiitos jos jaksat vastata=)

  -K-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips, ymmärsin kyllä mitä tarkoitat. Tuo riippuu tietty pöytälevysi leveydestä ja pituudesta. Tsekkaappa jalkojen mitat, mieti levyn koko ja mallaa sitten tuoliesi kanssa.

   Poista
 18. Hei,

  Olen hankkimassa itselleni vastaavaa pöydän kantta. Mistä saa vaneria paksuudelta 30 mm tai 40 mm? Mielestäni ruokapöydän kannen on hyvä olla jotain 30 mm luokkaa vai minkä paksusta vaneria olette käyttäneet ruokapöytään jonka koko on luokkaa 90 cm x 200 cm?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   puutavarakaupoista ja rautakaupoista saa vaneria.
   Meillä on tämä kuvan pöytä ruokapöytänä (koko 90x170 cm) ja ulkoterassilla vastaava isompana(100 x 200 cm). Molemmissa vanerin paksuun on 20 mm. Isommassa tuettu alta.

   Poista
 19. Onko sinulla tuo päytä ruokapöytänä? Minkä kokoinen se on?
  Kiitos jos jaksat vastata. :)

  VastaaPoista
 20. Hei, kts. edellinen vastaukseni.

  VastaaPoista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 22. Hei, muistatko millä liimalla IKI-levy on liimattu kiinni vaneriin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt valitettavasti muista. Rautakaupassa osaavat varmasti neuvoa sopivan liiman.

   Poista
 23. IKI-levykaupasta saatte valmiiksi prässätyn levyn ja tarvittaessa työstöt.

  VastaaPoista
 24. Meillä on tällainen samanlainen combo työpöytänä, mutta enpä ole koskaan aiemmin ajattelut, että tämähän kävisi ruokapöydästäkin! Minkäkokoinen teidän levy on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka. Sisällä oleva ruokapöytä on 90x170 cm ja ulkona samanlainen koossa 100x200 cm.

   Poista