DIY | terassin kulmasohvasta aurinkotuolit

10.8.2015
Noniin, vihdoinkin jatkoa taannoiseen postaukseen, jossa esittelin terassille tekemäni sohvakaluston. Tekemisvaiheen kuvat hävisivät muistikortin mukana, mutta eiköhän näillä olemassa olevilla kuvilla ja pienellä ohjeistuksella innokkaimmat nikkarit pääse eteenpäin. Ja kalusteen rakennehan on hyvin perinteinen, ilman mitään kikkailuja.

Vaikka meillä oli erityisesti tarve terassin kulmasohvalle, halusin siitä kuitenkin monikäyttöisemmän kalusteen. Eli ideana oli tehdä istuinryhmä, joka muotoutuisi tarvittaessa pariksi aurinkopediksi tai daypediksi, tai miksi niitä nyt sitten haluaakin kutsua. Materiaalina käytin aiemmista remonteista yli jäänyttä höylättyä kakkosnelosta (2x4)ja kakkoskakkosta (2x2). Työkaluina käytin katkaisusirkkeliä (käsisahallakin pärjää jos on tarkka ja kärsivällinen), ruuviväännintä ja suorakulmaa. Liitokset on tehty ronskisti pitkillä ruuveilla. Ilman puristimia pärjäsin oikein hyvin.

Pinnan käsittelin Tikkurilan Pika-Teholla. Koska kalusteet ovat koko ajan taivasalla, koitan säästää niitä heittämällä sadekeleillä päälle suojapeitteen. Ikean mallistosta löysin sopivat, juuri ulkokalusteille tarkoitetut.


Kumpikin peti on tehty neljästä osasta: käsinojallisesta päädystä, käsinojattomasta päädystä, keskirungosta sekä istuimen kansiosasta. Kannen olisin voinut liittää runkoon, mutta ajattelin pedin keventämiseksi ja liikuteltavuuden helpottamiseksi erottaa ne toisistaan.


Molemmat pedit ovat eri pituisia. Halusin mallata istuinryhmän juuri tuohon meidän terassille sopivaksi. Korkeusmitatkin tein fiiliksen ja tilan mukaan. Syvyys (reilut 60 cm) määräytyi Ikean patjojen perusteella.

Tekovaiheen kuvien puuttuessa koitan antaa muutaman kirjallisen ohjeen, mutta tsekkaa myös tarkasti yllä olevista kuvista sekä aiemman postauksen kuvista mallia.

Käsinojallinen pääty
1. Sahataan jalat kakkosnelosesta haluttuun mittaan. Huomioi käsinojapäädyn kokonaiskorkeudessa ja jalkojen pituudessa päälle tulevan käsinojan paksuus.
2. Sahataan käsinojaksi tuleva kakkosnelonen kalusteen kokonaissyvyyden mittaiseksi. Käsinoja tulee jalkojen päälle siksi, että rakenne olisi tulevampi, eikä sadevesi pääse herkkään päätypuuhun.
3. Sahataan kakkosnelonen ja kakkoskakkonen pituuteen, jossa kokonaissyvyydestä on vähennetty jalkojen paksuus. Kakkosnelonen kiinnitetään jalkojen väliin istumakorkeudelle ja kakkoskakkonen sen alle jalan sisäsivulle.
4. Kasaa päätyosa ruuvaamalla. Muista aina porata ruuville ensin reikä, jotta vältyt puun halkeamiselta.

Matala pääty
1. Sama rakenne kuin käsinojallisessa päädyssä, mutta käsinoja puuttuu, Näin ollen osan korkeus on sama kuin istuinkorkeus. Huomaa, että jalkojen päälle tuleva 2x4 -osa on saman pituinen käsinojan kanssa eli se ei tule jalkojen väliin.

Keskiosan runko
1. Päätä sohvan leveys ja sahaa kaksi kakkosnelosta (etu- ja takalankku). Huomioi kalusteen kokonaisleveydessä jalkaosien leveys (kaksi kertaa 4 tuumaa).
2. Sahaa päätylankut. Vähennä mitassa kalusteen syvyydestä etu- ja takalankkujen paksuus (kaksi kertaa 2 tuumaa)
3. Sahaa muutama kakkoskakkonen samaan mittaan poikkipuiksi, istuintasoa kannattelemaan.
4. Kasaa runko ruuvaamalla. Poikkipuut (2x2) ruuvataan rungon alareunaan, niin, että päälle tuleva istuintaso on samassa tasossa runko-osan yläreunan kanssa.

Istuintaso
Voit ruuvata istuintason lankut (omassani 5 kpl) suoraan keskiosan runkoon tai tehdä erillisen istuintason, jolloin kalusteen liikuttelu on vähän kevyempää.
1. Sahaa lankut keskirungon sisäpituuden mukaan ja ruuvaa ne rungon poikkipuihin jättäen lankkujen väliin pienet raot. Mutta ruuvaa lankut vasta viimeisenä, kun kaluste on muuten koottu!
tai
2. Sahaa lankut keskirungon sisäpituuden mukaan ja sahaa kakkoskakkosesta hieman rungon sisäsyvyyttä lyhyemmät poikkipuut. Ruuvaa ne sopiviin kohtiin, jotta ne limittyvät tasaisesti rungon poikkipiden kanssa.

Osien yhdistäminen
1. Ruuvaa toinen pääty keskirunkoon päätyosan piilossa olevan 2x2 riman läpi. Tsekkaa vielä kuvista kiinnityskorkeus.
2. Ruuvaa toinen pääty samalla tavalla.
3. Nosta istuinkansi päälle, mikäli teit erillisen
jos et, ruuvaa lankut istuinosan lankut kiinni rungon poikkipuihin.

Siinä se sitten oli, pintakäsittelyä vaille valmis.

Voilà!

10 kommenttia: