DIY | Lämpimät sormikkaat

22.2.2014













































































Sormikaskokoelmani kasvoi jälleen yhdellä parilla. En ole koskaan ollut mikään lapasihminen. Neulevanttuut ovat tällaiselle vikkeläsormelle epäkäytännölliset, eivätkä käpälätkään pysy lämpöisinä. Sormikkaat sen sijaan ovat minun juttuni. Niitä on vuosien varrella kertynyt pari jos toinenkin. Mutta mitkä tahansa sormikkaat eivät kelpaa. Itse tehdyt niiden olla pitää. Sellaiset lämpöiset ja mukavat. Joskus ikävä kyllä tulee sorruttua kaupan hempulasormikkaisiin, joista jo ostaessa tietää, etteivät ne kestä, eivätkä varsinkaan lämmitä.

Mutta nämä ovat toista maata. Kässäjuttuihin perehtymätön kaverini oli aidon hämmästynyt ajatuksesta, että sormikkaat voisi neuloa itse. Minua se kovasti huvitti. Olen iät ja ajat neulonut sormikkaani tällä tarkoin kirjatulla reseptillä. Lankana käytän aina Novitan Nallea tai 7 Veljestä. Molemmissa tapauksissa puikot ovat nro 3.


OHJE | NEULOTUT SORMIKKAAT

Suluissa olevat silmukkamäärät ovat paksummalle 7 Veljestä -langalle.

Vasemman käden sormikas
Luo 48 (44) silmukkaa ja jaa ne 4:lle puikolle, 12 (10x2 ja 12x2) kullekin. Neulo 2 oikein, 2 nurin joustinneuletta 10 cm. Jatka neulomalla sileää oikeaa neuletta. Kun työn korkeus on 16 cm (peukalon tyvi) merkitse peukalon paikka eli neulo ensimmäisen puikon 7 viimeistä silmukkaa erivärisellä langalla. Siirrä neulotut silmukat takaisin neulottavalle puikolle ja neulo kerros loppuun varsinaisella langalla. Kun työn korkeus on 21 cm (tai kun se ulottuu pikkusormen juureen), aloita sormien neulominen.

Pikkusormi
Itse neulon kahdella puikolla, mutta voit neuloa 4:llä.
Neulo selkäpuolelta III puikon lopusta 6 s (6), kämmenpuolelta IV puikon alusta 6 s (5) ja luo 3 uutta silmukkaa. Neulo näillä 15 (14) silmukalla sileää suljettuna neuleena, kunnes pikkusormen kynnestä peittyy puolet. Päätä jokaisella kierroksella tasaisin välein 4 kertaa 2 s oikein yhteen, kunnes jäljellä on 4 s. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi.

Tässä vaiheessa voit poimia pikkusormen tyvestä 3 s ja neuloa kaikilla silmukoilla 2 kierrosta sileää. Itse en neulo, vaan jatkan suoraan nimettömään seuraavasti:

Nimetön
Poimi puikolle selkäpuolelta 5 s (5), poimi pikkusormen tyvestä 3 s, ota puikolle kämmenpuolelta 6 s (5) ja luo 3 uutta silmukkaa. Neulo näillä sileää suljettua neuletta, kunnes kynnestä peittyy puolet. Päätä kuten pikkusormi.

Keskisormi
Poimi puikolle selkäpuolelta 6 s (5), poimi nimettömän tyvestä 3 s, ota puikolle kämmenpuolelta 5 s (5) ja luo 3 uutta silmukkaa. Neulo kuten nimetön.

Etusormi
Poimi puikolle selkäpuolelta 7 s (7), poimi keskisormen tyvestä 3 s, ota puikolle kämmenpuolelta 7 s (6) ja luo 3 uutta silmukkaa. Neulo kuten keskisormi.

Peukalo
Poista merkkilanka ja poimi silmukat 2:lle puikolle, 7 (7) kummallekin. Poimi peukalon molemmista sivuista lisäsilmukat kummankin puikon molempiin päihin. Silmukoita on yhteensä 18 (18). Neulo kuten muut sormet.

Oikean käden sormikas
Neulo vasemman käden sormikkaan peilikuvaksi.

Viimeistely
Päätä langat hyvin.


...



My collection of knitted gloves got a new pair again. Unfortunately instructions are this time only in Finnish.









BoKlok - viihtyisä pihasauna

12.2.2014




















































































































































Kuvat: Skanska Kodit


Uudet asukkaat pääsivät muuttamaan Vantaan Saunapolun BoKlok-koteihin jo joulukuun alussa. Kävimme samoihin aikoihin kuvaamassa asukkaiden yhteisen pihasaunan, joka yllätti minut perinpohjin. Mielikuvani ja kokemukseni taloyhtiöiden yhteissaunoista oli aivan toisenlainen. Sellainen, jossa viihtyisyys ei ole avainsana. Tämä sauna puolestaan päihittää monet kotisaunatkin mennen tullen.

BoKlok-kodeissa ei ole saunoja siksi, että jo suunnitteluvaiheessa kuluttajia kuunneltiin tarkoin. Kuluttajatesteihin osallistuneet eivät niinkään kaivanneet omaa saunaa, mutta olivat ihastuneita ajatukseen pihasaunasta. Järkevää sanon minä. Jos etsit kohtuuhintaista ja toimivaa kotia, miksi maksaa saunasta, joka mahdollisesti pölyyntyy tyhjänpanttina. Mieluummin ottaisin saman tilan ihan aktiiviseen käyttöön. Esimerkiksi kylppäriksi, johon mahtuu myös toimiva kodinhoitopiste, niinkuin sisustamassani 58 neliön BoKlok-kolmiossa. Kyseisen asunnon pääset muuten koluamaan sentti sentiltä ja lattiasta kattoon tästä BoKlok 360 -esittelystä. Käy samalla kurkkaamassa, miten kylpyhuone ratkaistiin!
 
Fiksun ja kohtuuhintaisen asumiskonseptin menestyksekäs kehittäminen on monen tekijän summa. Skanskan blogista kannattaa käydä lukemassa mielenkiintoinen artikkeli Miten BoKlokista tuli menestystarina?. Ja kaikille kiinnostuneille tiedoksi, että uusia BoKlok-koteja on tulossa nyt myös Keravalle Kalevan kaupunginosaan. Osto-oikeudet arvotaan Vantaan IKEAssa sunnuntaina 9.3. klo 12-13.30. Tarjolla on nyt myös paljon odotettuja 44,5 neliön kaksioita. Hinnat ja paljon muuta tietoa Keravan BoKlok-kodeista löydät täältä, klik.

Kaikki BoKlok-aiheiset postaukseni löydät tästä, klik.



Postaus on tuotettu yhteistyössä Skanska Kodit kanssa.




DIY | Lastensängyt kotikonstein

6.2.2014





















































































































































































































Aina kaupasta ei löydä juuri sitä mitä tarvitsee. Tai sitten hinta yksinkertaisesti hirvittää. Vuosi sitten etsin 2- ja 3-vuotiaille pojilleni samaan aikaan kukkaroa, käyttötarvettamme sekä silmää miellyttäviä sänkyjä. En löytänyt, joten päätin kokeilla osaisinko tehdä itse. Vuoden testikäytön jälkeen uskallan rohkaista muitakin kokeilemaan. Omilla rakenneratkaisuillani tuskin puuseppäkoulua läpäistään, mutta sainpahan toteutettua muutaman itselleni tärkeän yksityiskohdan (kuten ei näkyviä ruuvinkantoja) sekä kaksi pomput ja törmäilyt kestävää sänkyä. Kuitteja en enää löytänyt, mutta olisikohan nuo muutaman kympin kipale tulleet maksamaan. Toki ruuviväännin, ruuveja, maalia ja muuta pikkusälää löytyi valmiiksi kotoa, mutta eivätpä nuo hintaa kovin olisi nostaneet. Mikä parasta, sänky oli helposti kotona valmistettavissa eikä mitään erikoistyökaluja tarvittu.

Perinteinen levysänky on kotinikkarille helpoin rakenne toteuttaa, mutta kärsivällisyyttä ja tarkkuutta kyllä tarvitaan. Eivätkä apukädetkään ole pahitteeksi kasausvaiheessa. Minä innostuin nikkaroimaan silloin kun olin yksin kotona ja välillä tuntui, ettei kaksi kättä riitä, vaikka vain poraamisesta ja ruuvaamisesta oli kyse.

Sivu- ja päätylevyt sahautin Bauhausissa haluamiini mittoihin. Olin ensin aikeissa tehdä sängyt vanerista, mutta päädyin lopulta edullisempaan 19 mm MDF-levyyn. Levyt maalasin huolellisesti vaahtomuovitelalla, jolloin pinnasta tulee lähes yhtä tasainen kuin ruiskulla maalatessa. Lisäksi ostin 2x2 cm puurimaa, jota ruuvasin sivulevyjen sisäpuolelle tukemaan sängyn sälepohjaa. Aluksi pohja oli tarkoitus tehdä laudoista, mutta Ikean löytönurkasta nappasin mukaani edulliset sälepohjat, jotka pätkäisin saksilla oikeisiin mittoihin. Sivu- ja päätylevyjen liittämisessä käytin poratappeja, jotta sain kohdistettua levyt oikein. Itse kiinnityksen tein sisäpuolelta kulmaraudoilla, sillä en halunnut ainuttakaan ruuvinkantaa näkyville.

Meillä yksi kriteeri sängyille oli koko, jota tehdasvalmisteisena ei ole saatavilla. Itse tehdessähän sängyn leveyden, korkeuden ja pituuden ei todellakaan tarvitse olla standardi, vaan voi tehdä juuri sellaisen, mikä omiin tarpeisiin parhaiten sopii. Myös levymateriaaleissa ja väreissä on runsaasti valinnanvaraa. Koska sänkymme eivät ole vakiokokoa, ei valmiita patjojakaan löytynyt. Niinpä leikkautin Etolassa 10 cm vaahtomuovipatjat sänkyyn sopiviksi. Niiden suojana pidän Ikeasta hankittuja patjansuojuksia.

Minkäänlaisia laitoja en sänkyihin tehnyt. Muutama yö nukuttiin patja sängyn vieressä lattialla mahdollisen tippumisen varalta, mutta vahinkoja ei onneksi ole sattunut.

Lelulaatikot tein samalla idealla kuin sängyt. Päätylevyjen reunat halusin kuitenkin piilottaa pois näkyvistä, joten etulevy, se jonka alalaidasta laatikko vedetään ulos, on yhtenäistä pintaa. Näin levyyn kohdistuu suurempi rasitus, mutta ennakoin sen tekemällä 2x2 cm rimoista tukevan pohjarakenteen ja kiinnittämällä liitokset kulmaraudoilla. Pohjarimojen päälle laitoin edullisen valkoisen 3 mm kovalevyn. Alle kiinnitin pienet renkaat. Alareunan ja lattian väliin jätin helposti sormien mentävän raon.

Jos siis pinna kestää ja perustyökalut yhtään pysyvät kädessä, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan mitä omin kätösin voi saada aikaiseksi. Nikkarointi on mielettömän kivaa, eikä mikään miesten etuoikeus. Koklaappa!







































































...


A year ago I decided to try to make beds for my 2 and 3 year old boys. After one year of usage I'm ready to encourage others to try too. Beds are still like new despite my not so professional solutions for the structure or joints. Here's the result.












DIY | Neuletossut

3.2.2014

















































































































































































Siitä olikin aikaa, kun olin neulepuikkoja viimeksi kilkutellut. Paukkupakkasilla innostuin kaivamaan kutimet esiin ja tein muutaman parin varpaanlämmittimiä, ensin pienille ja sitten meille isoille. Omiini käytin langat joita jäi. Eriparitossut tuli, mutta ei kai se niin tarkkaa ole. Mikä parasta, ne valmistuivat ihanan nopsaan. Nyt kun vauhtiin on päästy, jotain muutakin kivaa tekisi mieli ottaa työn alle. Sormikkaat ehkä.

Tässäpä tossujeni ohje niin hyvin kun sellaisen osaan laatia. Amatööriohje siis.


OHJE | NEULOTUT TOSSUT

Tossuni on tehty Novitan Isoveli-langasta puikoilla nro 4,5. Jalan koko 39-40.

Luo puikolle 36 silmukkaa. Neulo työn nurjalla puolella (1. krs) 14 silmukkaa ainaoikeaa, 1s nurin, 6 s ainaoikeaa, 1 s nurin ja 14 s ainaoikeaa. Neulo työn oikealla puolella (2. krs) ainaoikeaa. Jatka vuorotellen näin, kunnes kappaleen korkeus on n. 12 cm.

Siirrä silmukat neljälle sukkapuikolle, 9 kullekin, ja siirrä viimeinen silmukka ensimmäiselle puikolle ensimmäiseksi silmukaksi. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen, neulo 13 s nurin, 1 oikein, 6 nurin, 1 oikein ja loput 13 nurin. Neulo seuraavalla kierroksella 2 ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen, 10 s oikein,  2 s oikein yhteen,  8 s oikein, 2 silmukkaa oikein yhteen ja vielä 11 s oikein. Työssä on nyt 32 s.

Neulo seuraavalla kierroksella 12 s nurin, 1 s oikein, 6 s nurin, 1 s oikein ja 12 s nurin. Neulo seuraava kierros kokonaan oikein. Jatka vuorotellen näitä kierroksia kunnes työn korkeus on n. 21 cm ja vuorossa on oikea kierros. Neulo aina 2 silmukkaa oikein yhteen, niin että työssä on lopuksi 16 silmukkaa. Neulo kierros nurjaa. Neulo vielä oikealla kierroksella kaikki silmukat oikein yhteen, niin että työhön jää 8 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja kiristä. Päätä lanka. Ompele myös kantapään sauma ja päätä. Valmista tuli.


...



I haven't knitted for a while but last week I made some slippers first for the kids and then for us adults. I made my own ones last so I had to use yarns that was left. I got a different pair of slippers but who cares!