DIY | Neuletossut

3.2.2014

Siitä olikin aikaa, kun olin neulepuikkoja viimeksi kilkutellut. Paukkupakkasilla innostuin kaivamaan kutimet esiin ja tein muutaman parin varpaanlämmittimiä, ensin pienille ja sitten meille isoille. Omiini käytin langat joita jäi. Eriparitossut tuli, mutta ei kai se niin tarkkaa ole. Mikä parasta, ne valmistuivat ihanan nopsaan. Nyt kun vauhtiin on päästy, jotain muutakin kivaa tekisi mieli ottaa työn alle. Sormikkaat ehkä.

Tässäpä tossujeni ohje niin hyvin kun sellaisen osaan laatia. Amatööriohje siis.


OHJE | NEULOTUT TOSSUT

Tossuni on tehty Novitan Isoveli-langasta puikoilla nro 4,5. Jalan koko 39-40.

Luo puikolle 36 silmukkaa. Neulo työn nurjalla puolella (1. krs) 14 silmukkaa ainaoikeaa, 1s nurin, 6 s ainaoikeaa, 1 s nurin ja 14 s ainaoikeaa. Neulo työn oikealla puolella (2. krs) ainaoikeaa. Jatka vuorotellen näin, kunnes kappaleen korkeus on n. 12 cm.

Siirrä silmukat neljälle sukkapuikolle, 9 kullekin, ja siirrä viimeinen silmukka ensimmäiselle puikolle ensimmäiseksi silmukaksi. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen, neulo 13 s nurin, 1 oikein, 6 nurin, 1 oikein ja loput 13 nurin. Neulo seuraavalla kierroksella 2 ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen, 10 s oikein,  2 s oikein yhteen,  8 s oikein, 2 silmukkaa oikein yhteen ja vielä 11 s oikein. Työssä on nyt 32 s.

Neulo seuraavalla kierroksella 12 s nurin, 1 s oikein, 6 s nurin, 1 s oikein ja 12 s nurin. Neulo seuraava kierros kokonaan oikein. Jatka vuorotellen näitä kierroksia kunnes työn korkeus on n. 21 cm ja vuorossa on oikea kierros. Neulo aina 2 silmukkaa oikein yhteen, niin että työssä on lopuksi 16 silmukkaa. Neulo kierros nurjaa. Neulo vielä oikealla kierroksella kaikki silmukat oikein yhteen, niin että työhön jää 8 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja kiristä. Päätä lanka. Ompele myös kantapään sauma ja päätä. Valmista tuli.


...I haven't knitted for a while but last week I made some slippers first for the kids and then for us adults. I made my own ones last so I had to use yarns that was left. I got a different pair of slippers but who cares!

16 kommenttia:

 1. Voi mitä lapsuuden muistoja tulvii mieleeni. Rakas mummini teki aina tämän mallisia tossuja minulle ja koko suvulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on vuosien varrella aivan puhki kulutettuja lähes vastaavia malleja. Etuosa vain on vähän erilainen.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ilona, puikot vaan kilkkumaan. Kohta on sullakin :)

   Poista
 3. Meillä on isoäidin neliöistä virkattuja tossutöppösiä. Mummuni on yksikätinen, toisessa tosin proteesi ja virkannut koko ikänsä. Vielä tänä vuonna saimme yhdet, ehkä ne viimeiset virkatut tossut pojan jalkaan. Ikää kun on jo vajaa 90 v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ihanat! Aatella, kuinka sisukkaita meidän mummut on ja oli. Mekin lapsenlapset (joita on parikymmentä) saatiin joka joulu mummulta villasukat. Vielä yli ysikymppisenäkin jaksoi neuloa. Mikä esikuva!

   Poista
 4. Kivat tossut! Tuollaiset voisin minäkin neuloa....sukkia inhoan neuloa, niiden kantapäiden takia..:)

  VastaaPoista
 5. Superkivat! Kiva, että tartuit pitkästä aikaa puikkoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Ennen oli ihan pakottava tarve neuloa, mutta viimeaikoina ei jostain syystä ole inspistä löytynyt.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Niinhän ne ovat. Kivan kotoiset. Ei turhaa hifistelyä :)

   Poista
 7. The colors you've chosen are so beautiful <3

  VastaaPoista
 8. Tyylikkäät tossut, ihanat raidat!

  VastaaPoista
 9. Heijes, yritin yks päivä ettiä kivaa tossuohjetta mutta en löytäny. Näitä tarvii kokeilla :)!

  VastaaPoista